ДГ №54 "Дъга"
Детска градина в град София, район Красна поляна

Клуб здраве

ЗАЩО БОЛЕДУВАТ ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

С настъпването на есента идват трудни времена за много родители – децата тръгват на детски градини и ясли, а това означава болести, отсъствия на майката от работа и недоволни погледи на шефове и колеги...

Наистина децата в колектив боледуват доста по-често от домашно отглежданите и това е нормално. Едно дете, отглеждано в сравнително стерилна семейна среда (3-4човека), изведнъж попада сред 30 хлапета, някои от които са с хрема, други покашлят, трети имат пъпки...

На всичко отгоре една жена се грижи за всички, повечето от които без никакви навици. И се започва с безкрайните болести. Адаптацията обикновено е около 3 месеца, след което нещата се подобряват. За успокоение на притеснените родители трябва да се каже, че болестите в ранната детска възраст карат имунната система да работи на пълни обороти и обикновено често боледуващите в детска възраст след това стават здрави възрастни.

Може би затова в т.нар. “цивилизовани страни” болните деца не се спират от детска градина, отсъстват само първите дни, когато температурата е много висока.

Но защо при едни и същи условия някои деца боледуват, а други не?

Колкото и да отдаваме значение на наследствения фактор и състоянието на имунната система, трябва да се признае, че начинът на отглеждането на детето играе съществена роля.

Изнежените, претопляните, незакалените, неправилно хранените (предимно с лакомства) трудно оцеляват в детската градина. Техните родители обикновено изискват от лекаря да им изпише вълшебното хапче за имунната система, тоест още химия за и без това болнавия организъм.

Не се хвърляйте слепешката към хранителните добавки, обещаващи чудеса, всички те са с претенции за "натурални”, "био”, но истината е, че те не са лекарства, не са минали през клинични изпитания, не се контролират и в крайна сметка не се знае какво има в тях.

Колкото до витамините - не разчитайте на аптеката, истинските са единствено в плодовете и зеленчуците. Чаша прясно изцеден сок или 2-3 плода добавят необходимите витамини за деня.

Вярно е, че причината за болестите в детските колективи основно са вирусите, които лесно се разпространяват сред многото деца. Но често забравяме и друго важно нещо – емоционалното състояние на децата.

Научно е доказано, че щастливите хора по-рядко боледуват. А децата, които за първи път посещават детско заведение, са под силен стрес – откъсване от домашната среда, сработване с колектива, режим, непознат за тях, нови навици, дисциплина.

Някои изживяват истинска драма, смятат, че са изоставени от родителите. Факт е, че децата, които ходят на детска ясла с нежелание, боледуват повече, отколкото тези, които с удоволствие посещават детското заведение.

Затова малките трябва да се подготвят, отчитайки индивидуалните им особености. Заведете детето предварително да огледа помещенията в детската градина, да се запознае с учителките, добре е, ако има някое познато детенце в групата за кураж.

Ако раздялата с родителите е трудна, в началото може да пускате малкото само за няколко часа. И в никакъв случай не показвайте притесненията си пред детето, то ще си мисли, че става нещо нередно и още повече ще се стресира.